Zwanger? Voorkom parodontitis

Parodontitis komt bij 50% van de zwangere vrouwen voor, vaak zonder dat er klachten zijn. Door de combinatie van een veranderende hormoonhuishouding en zwelling van het tandvlees gaat het tandvlees makkelijker bloeden. Daardoor kunnen bacteriën sneller een ontsteking veroorzaken.

Als een vrouw gevoelig is voor parodontitis, kunnen de ontstekingen tijdens een zwangerschap zo erg worden dat ze leiden tot een versnelde afbraak van bot en bindweefsel. Zonder behandeling kan dit blijvende schade tot gevolg hebben. Bovendien verhoogt ernstige parodontitis de concentratie van prostaglandine, een enzym dat een rol speelt bij het ontstaan van weeën.

 

Tijdens de zwangerschap reageert het tandvlees heftiger op tandplak
Zwangerschapshormonen stimuleren de groei van bepaalde bacteriën, waardoor de kans op (tandvlees)ontstekingen toeneemt. Een ernstige tandvleesontsteking vergroot bij sommige zwangere vrouwen het risico op een vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht van de baby. Door de ontsteking kunnen namelijk mondbacteriën in de bloedstroom terechtkomen, met een verhoogde spiegel van het hormoon prostaglandine tot gevolg. Tegen het eind van de zwangerschap kan dit weeën opwekken, wat dus de kans op een vroeggeboorte vergroot.

Zwangere vrouwen met een aandoening aan het gebit lopen zo drie tot zeven keer meer risico op een vroeggeboorte dan zwangere vrouwen zonder een dergelijke aandoening. Recent onderzoek toont aan dat behandeling van parodontitis vóór de 28e week van de zwangerschap de kans op vroeggeboorte significant vermindert. Vroegtijdig opsporen en behandelen van parodontitis zal het aantal vroeggeboorten waarschijnlijk verder verminderen. Het bevordert in elk geval het behoud van je gebit.

Blijf goed poetsen, ook als je misselijk bent
Zwangerschap gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Als je misselijk bent, is het verleidelijk om bij het tandenpoetsen de achterste kiezen over te slaan. Maar deze plekken moet je juist extra schoon houden door vooral ’s avonds goed te poetsen. Een elektrische tandenborstel of een borstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen.

Na overgeven niet direct poetsen!
Bij overgeven is de verleiding groot om direct je tanden te poetsen om die vieze smaak uit je mond te krijgen. Toch kan je dat beter niet doen. Het borstelen en de tandpasta hebben een schurende werking. Normaal gesproken is dat niet erg, omdat het tandglazuur de tanden beschermt. Maar maagzuur tast dit glazuur aan. Als je direct na het overgeven je tanden poetst, kun je daarom het tandglazuur makkelijker wegpoetsen, mogelijk met tanderosie als gevolg. Het is beter je mond te spoelen met water.

Verkoop mondhygiene

Webshop van De Mondzaak

Je voorkomt tanderosie o.a. door te poetsen met een goede tandpasta met fluoride. De ruimte tussen je tanden en kiezen houd je schoon met ragertjes en tandenstokers. Bestel ze gemakkelijk en snel in onze webshop!

Contact

Bel ons

E-mail ons

Onze locatie

Grote Haag 17
3811 HH Amersfoort

© Copyright - Annemiek Reef Mondhygiënist

Behandeltijden

Maandag:     7.15 - 14.00 uur
Dinsdag:       7.15 - 17.00 uur
Woensdag:   7.15 - 17.00 uur
Donderdag:  8.00 - 17.00 uur
Vrijdag:          7.15 - 14.00 uur