Gingivitis en Parodontitis

Gingivitisis een ontsteking, die ontstaat doordat bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplak vormen langs de tandvleesrand. Dat kan gebeuren wanneer het gebit niet de dagelijkse verzorging krijgt die het nodig heeft.

Gingivitis begint dus in de tandvleesrand rondom tanden en kiezen. Als de ontsteking zich uitbreidt naar het onderliggende kaakbot, spreekt men van parodontitis. Door de aantasting van het kaakbot ontstaan er openingen tussen het tandvlees en de wortels van tanden en kiezen. Deze openingen worden pockets genoemd. Naarmate de pockets dieper worden, neemt de schade aan het kaakbot toe. De tanden en kiezen raken dan hun houvast kwijt en gaan op den duur los zitten. Dat zijn ernstige gevolgen. Toch heb je bij parodontitis – op enkele uitzonderingen na – vaak geen (hevige) pijn.

Wat zijn de symptomen?
Bij gingivitis en parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het eten en poetsen. Andere mogelijke verschijnselen zijn: een vieze adem en/of smaak in de mond en voortanden die van plaats verschuiven. Meestal doet het geen pijn, maar dat is niet zonder meer een voordeel. Want als ook de andere symptomen zich niet voordoen – of als je die niet merkt – kan de ontsteking ongestoord haar gang gaan. En dat terwijl het heel belangrijk is om in een vroeg stadium in te grijpen. Laat daarom de gezondheid van je tandvlees regelmatig controleren.

Wie kan zo’n ontsteking krijgen?
Iedereen die tanden en kiezen heeft, kan daar een ontsteking aan krijgen. De kans erop neemt wel toe met je leeftijd. Maar naast onvoldoende gebitsverzorging zijn er meer factoren te noemen, die de kans op gingivitis/parodontitis verhogen:

  • tandplak en tandsteen
  • roken
  • erfelijkheid
  • overdraagbaarheid
  • stress
  • ziekten en medicijngebruik

Wil je online een afspraak maken? Dat kan!

Afspraak maken