Gingivitis en Parodontitis

Gingivitis is een ontsteking die ontstaat doordat bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplak vormen langs de tandvleesrand. Dat kan gebeuren wanneer het gebit niet de optimale dagelijkse verzorging krijgt die het nodig heeft.

Durf niet te lachen parodontitis

Wat zijn de symptomen?
Bij gingivitis en parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het eten en poetsen. Soms ervaar je helemaal geen symptomen! Andere mogelijke verschijnselen zijn: een vieze adem en/of smaak in de mond en voortanden die van plaats verschuiven. Meestal doet het geen pijn, maar dat is niet zonder meer een voordeel. Want als ook de andere symptomen zich niet voordoen – of als je die niet merkt – kan de ontsteking ongestoord haar gang gaan. En dat terwijl het heel belangrijk is om in een vroeg stadium in te grijpen.

Wie kan zo’n ontsteking krijgen
Iedereen die tanden en kiezen heeft, kan daar een ontsteking aan krijgen. De kans erop neemt wel toe met je leeftijd. Maar naast onvoldoende gebitsverzorging zijn er meer factoren te noemen, die de kans op gingivitis/parodontitis verhogen:

  • tandplak en tandsteen
  • roken
  • erfelijkheid
  • stress
  • ziekten en medicijngebruik

Gingivitis begint in de tandvleesrand rondom tanden en kiezen
Als de ontsteking zich uitbreidt naar het onderliggende kaakbot, spreekt men van parodontitis. Door de aantasting van het kaakbot ontstaan er openingen tussen het tandvlees en de wortels van tanden en kiezen. Deze openingen worden pockets genoemd. Naarmate de pockets dieper worden, neemt de schade aan het kaakbot toe. De tanden en kiezen raken dan hun houvast kwijt en gaan op den duur los zitten. Dat zijn ernstige gevolgen. Toch heb je bij parodontitis – op enkele uitzonderingen na – vaak geen (hevige) pijn. Laat daarom de gezondheid van je tandvlees regelmatig controleren!

Parodontologie Mondhygienist Amersfoort
Verkoop mondhygiene

Webshop van De Mondzaak

Voorkom gingivitis en parodontitis door een goede verzorging van je gebit! De ruimte tussen je tanden en kiezen houd je schoon met ragertjes en tandenstokers. Bestel ze gemakkelijk en snel in onze webshop!

Contact

Bel ons

E-mail ons

Onze locatie

Grote Haag 17
3811 HH Amersfoort

© Copyright - Annemiek Reef Mondhygiënist

Behandeltijden

Maandag:     7.15 - 17.00 uur
Dinsdag:       9.00 - 17.30 uur
Woensdag:   9.00 - 17.30 uur
Donderdag:  9.00 - 13.30 uur
Vrijdag:         7.15 - 17.00 uur